Turnusol kağıdı AİHM ve Barolar
Bazen bazı olaylar turnusol kağıdı işlevi görür. Günlük hayatımızda da sıkça yaşarız da sonradan fark ederiz aslında olup biteni… Canımlı gülümlü ileri derece samimi bir akraba ya da arkadaştan bir gün borç istemeye gör ya da hak ihlali yaşadığın toksit kültürün hakim olduğu iş yerinde iş arkadaşından şahitlik yapmasını istemişsindir mesela..Ya da haksız yere işten çıkartılmışsındır bir kahve içmek için imkan kollayanlar selamı sabahı keserler. Risk almamak, konfor alanlarını korumak öteki olanla anılıp güç ve iktidar sahibiyle kötü olmamak için. İşte kan ve can bağı ayrımı burada ortaya çıkar. Kim gerçekten samimi kim gerçekten sana zor durumda destek oldu, olabiliyor? Kim hakikate destek ya da köstek. Al sana nurtopu gibi bir turnusol ortamı, belirteç iklimi. Sözlükte turnusol; “Asit veya bazları denemek için kullanılan, asitlerin mavi turnusolu pembeye, bazların ise pembe turnusolu maviye çevirdiği ,bir belirteç kağıdı” diye geçiyor. Belirteç zamanları hayatımızın her alanında.
Son günlerin turnusol kağıdı gibi konularından biri de AİHM(Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) Büyük Dairesi’nin Selahattin Demirtaş’la ilgili kararı. İktidar kanadı ilk açıklamalarında kararın kendilerini bağlamayacağını ifade ederken anayasayı da esasen hiçe saydığını açıklamış oluyor aslında. AİHM kararı ile tutukluluğunun son bulması gereken siyasetçi yazar ressam her şeyden önce insan Selahattin Demirtaş hakkında verilen karara ilişkin çok sayıda kıymetli yazı yazıldı hukuk sürecini anlatan örneğin Sezin Öney’in yazısını okuyunuz derim. (https://www.gazeteduvar.com.tr/aihm-kararlari-turkiyeyi-baglar-mi-makale-1508163)
PEKİ YA AVUKATLAR NE DİYOR?
Karar açık ve net HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde. Hak savunucuları, sivil toplum örgütleri, duyarlı ve hukukun üstünlüğünü savunan siyasetçiler, meslektaşları AİHM kararlarını ve süreci gayet iyi biliyor ve yorumluyor. Avukat Selahattin Demirtaş’ın meslektaşlarının tepkileri nasıl bu karara? Amasız fakatsız lakinsiz AİHM kararının uygulanması yönünde kaç avukat fikrini tepkisini dile getirdi dersiniz? 78 bin avukatı temsil eden 79 Baro’nun katılımı ile oluşan Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı sadece 23 Baro ortak bir açıklama yaptı.
ANTALYA BAROSU İMZA ATMADI
Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır, Şanlıurfa barolarının bulunduğu açıklamada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çekince koymaksızın imzaladığı 46. maddesine göre, Mahkeme’nin kararlarının tüm üye devletler için bağlayıcı olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada Antalya Barosu yoktu. Hukuk devleti ve hak savunması açısından Antalya Barosu’nun açıklamada yer almamasından üzüntü duyan Antalya Barosu TBB Delegeleri Ali Çelik, Güler Yılmaz Birol, Gülcihan Türe,Hasan Uğur,Mehmet Şimşek, Mustafa Murat Bilgin,Soner Ustaoğlu ve Tuncay Koç ortak bir metinde üzüntülerini dile getirdi.
BAZILARI KAPSAM DIŞI MI?
Kararlılık ve cesaretle önce hukuk diyen ve bu açıklamayı yapan hukukçuların ismini bir kez daha anmak istedim. Zira bu hadisede bir turnusol belirteç hadisesi olarak tarihte yerini alacak. Hak hukuk ve özgürlüklerin savunulması noktasında tüm insanlar eşit midir yoksa bazıları o eşitliğe dahil değil midir? Bazıları kapsam dışı mıdır? Görmezden mi gelinir? İşte samimiyet ve hak savunuculuğunun teste tabi tutulduğu zamanlardan biri de bu zamandır aslında. Kafamızda deli sorularla yeni bir yıl arifesindeyiz. Görmezden gelmeyenlere eşitliği önceleyenlere daha çok gülsün bu yıl, kazanan samimiyet olsun…